sábado, 14 de abril de 2007

La xarxa de senders i de refugis d’Andorra, una bona opció per gaudir de la natura


El clima mediterrani de transició a continental, temperat, sec i assolellat que predomina al Principat durant els mesos de maig a setembre, fan de les muntanyes andorranes un magnífic escenari on gaudir del excursionisme. La seva excel·lent xarxa de refugis permet descobrir els paratges més bells d’Andorra tot seguint els senders que creuen el país.
Refugis per a tots els gustos
Andorra disposa d'un total de 27 refugis de muntanya repartits per tot el territori, que estan oberts durant tot l'any. La majoria dels refugis d'Andorra estan situats a prop de llacs i per accedir a ells els excursionistes han de caminar com a mínim mitja hora. Si bé la majoria tenen capacitat per a 6 o 10 persones, el Refugi del Coma Pedrosa (la Massana) té espai suficient per a 60 places.
El petit refugi de la Angonella (FOTO)
El Refugi del Coma Pedrosa és un dels més importants dels Pirineus i està obert i vigilat des de mitjans de juny fins a setembre. A la Massana també hi ha el Natur Refugi Cortals de Sispony amb un total de 60 places, el refugi del Pla de l’Estany i el dels Fonts amb capacitat per 4 o 6 persones.
Altres refugis destacats són els de Canillo, com el de Juclar, amb 50 places; el refugi de Cabana Sorda, amb 20 places; els refugis cabanyes de Siscaró o de la Vall del Riu per 10 o 14 persones; o el de Coms de Jan amb capacitat per a 10 places.A Encamp es troba el refugi de l’Illa, que pot acollir entre 40 i 65 places; el de Ensagents, per a 14 persones; el de Montmalús, per a 8 i 12 places i, el més petit del Principat: el del Pla dels Pedres, per a tan sols 5 persones.
Més enllà, el refugi de Sorteny, amb capacitat per a 30 places; el de Mengi Obaga, per a 15; el de la Angonella, per a 6, i el de Rialp que pot allotjar entre 4 i 6 persones, són alguns dels refugis que hi ha a la vall d’Ordino.
A Andorra la Vella també hi ha el refugi de Claror para un total de 20 persones; el refugi de Perafita i el de Prat Primer, amb capacitat per a 4 o 6 persones. Per la seva banda, a Escaldes-Engordany està el refugi de Fontverd, amb un total de 14 places, i el refugi Riu dels Orris. I, finalment, a Sant Julià de Lòria destaca el refugi Roca de Pimes i el Francolí amb espai per a 4 i 6 persones.
Coma Pedrosa, l'únic refugi guardat d’Andorra
Situat a la vall de Coma Pedrosa, a 2260 metres d’alçada al costat de l'Estany de les Truites, el refugi de Coma Pedrosa és l‘únic guardat a Andorra. És un dels més importants dels Pirineus i està obert i vigilat des de mitjans de juny fins a setembre. Ofereix servei de menjar, dutxes i emissora d’emergència. És recomana reserva prèvia. Per reserves: Tel: Mòbil 00 376 327 955.Els senders d'AndorraEl GR 11, el sender que travessa els Pirineus pel seu vessant sud des del Cantàbric fins la Mediterrània, s’endinsa i a les valls d’Andorra tot venint de la Vall Ferrera i entrant al Principat des del Refugi Baiau (FEEC) pel port de Baiau, passant pel Refugi de Comapedrosa, tot seguit el sender pujarà al Coll d’Ordino, Estany d’Engolasters, i resseguint la magnífica Vall del Madriu (declarada Patrimoni Mundial), passarà per altres refugis de la xarxa, Refugi de Fontverd, el Refugi del Riu dels Orris, i el Refugi de l’Illa
Un cop al Coll de Vallcivera el GR 11 entra ja a la Cerdanya per la Cabana dels Esparvers i arriba a Puigcerdà; d’allà seguirà el seu traçat fins el Port de la Selva i el Parc Natural del Cap de Creus. La Vall de Madriu-Perafita-Claror declarada Patrimoni Mundial per la UNESCOL'any 2004 el Comitè del Patrimoni Mundial de la UNESCO, reunit a Suzhou (Xina), va aprovar la inscripció de la vall del Madriu-Perafita-Claror (Andorra) a la Llista del Patrimoni Mundial en la categoria de paisatge cultural. És una vall que ha mantingut intactes les seves estructures d'organització i gestió de l'espai des de l'època medieval, fet pel qual ha arribat fins als nostres dies com un testimoni viu de la història d'Andorra i de la coexistència dels homes de muntanya amb un entorn natural extraordinari.
L'interès essencial de la vall es fonamenta en la densitat elevada d'elements de valor patrimonial (naturals o culturals) que apareixen concentrats, amb un estat de conservació excel·lent, en una superfície relativament petita. Més informació: http://www.feec.org/Noticies/noticia.php?noti=1656
El GR 7, neix a Tarifa (sud de la Península) i desprès de travessar Andalusia i la Comunitat Valenciana entra a Catalunya per les terres de l’Ebre creuant els Ports de Beseit, travessa tot Catalunya fins a la Seu d’Urgell i en arribar a la Farga de Moles el sender entra a terres andorranes. El sender creua el sud-est d’Andorra fins la portella Blanca d'Andorra, a la zona de Grau Roig.
Des de Juberri fins a Sispony, el GRP d’Andorra, creat a iniciativa de la Federació Andorrana de Muntanyisme i del Departament de Medi Ambient del Govern, transcorre al llarg de 100 km de forma circular. El traçat del GRP està dividit en set etapes d’una llargada aproximada de 14 km i no inclou cap zona molt difícil ni perillosa. Quasi tot el circuit està senyalitzat amb les dues bandes de GR; l’única diferència és que la banda blanca és de color groc, ja que es tracta d’un GRP.Només en les zones en què el GRP conflueix amb el GR7 i el GR11 desapareix la banda groga de GRP i té prioritat la senyalització pròpia de GR. Tot i això tots els encreuaments tenen la senyalització corresponent per evitar possibles confusions. Les etapes, que han estat dissenyades tenint en compte la presència de refugis i pensant en un ritme que permeti gaudir plenament de l’entorn natural.
Alguns consells sobre els refugis- No forceu les portes, els refugis romanen sempre oberts.- Durant la vostra estada, no malgasteu la llenya, penseu en els altres.- Apagueu bé el foc abans d'abandonar el refugi.- Deixeu-ho tot com ho heu trobat.Més informació sobre els refugis d'Andorra:www.andorra.ad/cat/gaudeix_andorra/oci_esports/senderisme.asp#rm

No hay comentarios: